VI Congrés Literatura Infantil i Juvenil AELC 2018 – Llegim per llegir?

20181203-Congres_literatura_infantil_juvenil-Associacio_escriptors_llengua_catalana-AELC-Conclusions-llegim_per_llegir-Teresa_Saborit

 

Aquest cap de setmana s’ha celebrat el VI Congrés de Literatura Infantil i Juvenil 2018, organitzat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana al Pati Llimona de Barcelona.

Com a relatora i encarregada de presentar les conclusions del congrés, vaig tenir l’oportunitat de ser un testimoni d’excepció de totes les sessions, en un Congrés que va començar parlant de les últimes tecnologies, amb el món transmèdia i la gamificació com a temes de polèmica, i va acabar viatjant als inicis de la humanitat, fa més de 300.000 anys.

«Llegim per llegir», aquest era el lema del festival d’enguany, però… Realment llegim «per llegir»? Per passar el temps? Per veure com el temps passa?

Què es llegeix i qui ho decideix?

Tres de les taules rodones del Congrés van girar al voltant d’aquest interrogant.

– «Tendències i fenòmens actuals de la literatura infantil i juvenil catalana», amb en Jordi Martín Lloret, traductor i editor del segell de literatura juvenil Bambú de l’editorial Casals, l’escriptora Care Santos, la llibretera Irene Tortós-Sala, de la Llibreria L’Altell de Banyoles, i l’escriptor i arquitecte Jaume Valor Montero, moderats per l’escriptora Gemma Pasqual.

– «Com parlem d’allò que no es parla? Tabús en la literatura infantil i juvenil», amb els escriptors Txabi Arnal i Maite Carranza, l’editor José Luis Ponce d’Edicions Bellatera i la mestra Raquel Pueyo, autora del treball de final de grau en educació infantil «Catàleg dels contes oblidats», moderats per l’escriptora Bel Olid.

– «Gèneres literaris invisibles», o gèneres literaris invisibilitats, moderada per l’escriptor Ricard Ruiz, en la que van participar l’escriptor i psicòleg Saïd El Kadaoui, com a representant de l’assaig per a infants i joves, el poeta Miquel Àngel Llauger, per parlar de poesia infantil, i l’actriu i creadora Carla Rovira, per debatre sobre el teatre familiar.

Com arriba als lectors?

La reflexió al voltant de «com» arribar als lectors va ser una constant durant tot el Congrés. Una de les taules hi va estar dedicada en exclusiva: «Contagiar la literatura infantil i juvenil. Prescripció i difusió.»

La llibretera Núria Cárcamo, de la Llibreria Sendak, el professor Josep Ramon Cerdà, la bibliotecària Anna Herráez, responsable del servei de documentació de literatura infantil i juvenil de la Biblioteca Xavier Benguerel, i en Josep Maria Soler, presentador junt amb en Pere Martí del programa de literatura infantil i juvenil «Llegir per sentir» de Ràdio Vilafranca, que enguany celebra el 25è aniversari, van reflexionar sobre aquesta pregunta moderats per l’escriptor Ricard Ruiz.

Per què llegim?

En el Congrés d’enguany també hi ha hagut temps per dues activitats addicionals que han servit per fer una pausa i obrir espais de reflexió.

La primera va ser la conferència de l’escriptor Josep Maria Badal, que ens va fer viatjar 300.000 anys enrere per reflexionar sobre els motius pels quals existeix el llenguatge. L’altra activitat de reflexió va ser el dinar d’escriptors de literatura infantil i juvenil catalana amb joves creadors.

Per què llegeixen?

Un Congrés d’aquestes característiques no hauria tingut sentit sense la veu dels joves lectors, amb un taller matinal de booktubers i booktràilers, en la qual van participar una seixantena d’adolescents i on la Marta Botet va compartir la seva experiència com a booktuber des que tenia 11 anys.

Llegim per llegir?

Si voleu descobrir la resposta a aquesta pregunta, el resum de les conclusions del VI Congrés de Literatura Infantil i Juvenil i la crònica de tots els actes, feu un cop d’ull a la web de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana 😉

 

 

PD. Curiositat per saber què representen els llibres que es veuen en la fotografia que encapçala aquest article? Una mostra dels autors que van participar en el Congrés d’aquest cap de setmana: una mostra dels llibres que vaig llegir per poder preparar-me per assistir a les diverses sessions. Quin goig tornar a ser una jove lectora per uns dies!

2 thoughts on “VI Congrés Literatura Infantil i Juvenil AELC 2018 – Llegim per llegir?

    1. Moltes gràcies per llegir i comentar, Mateo. M’alegro el resum et sembli interessant. Van ser unes jornades molt enriquidores 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *