El poder de la ficció és extraordinari. Més que poder: superpoder. Més que extraordinari: il·limitat. La ficció és l’única clau capaç d’obrir totes les portes. Allà a on no arriben els periodistes, arribem els escriptors. Allà a on d’altres es troben amb una porta tancada, nosaltres obrim finestres. Allà a on sols hi ha foscor, nosaltres hi posem llum (a en Carles Porta se li nota que té ànima d’escriptor, hehe).
Si ets professor/a, ara tens l’oportunitat de convidar-me perquè visiti la teva escola en el marc del programa «Lletres a les aules», de la Institució de les Lletres Catalanes, i compartir amb els teus alumnes les possibilitats gairebé infinites d’aquest extraordinari poder!
PAS 1 – TRIA LECTURA
1) Casus Belli – Per descobrir les interioritats del món editorial. Una escriptora víctima d’un plagi. Una petita editora farta de ser trepitjada pels gegants del sector. Una història de David vs Goliat! Qui guanyarà la batalla? Novel·la guanyadora del XLII Premi Armand Quintana.
- Quina és la màgia que permet que un text, escrit ves a saber on i ves a saber quan, acabi convertit en un llibre de paper i tinta? Partirem de la lectura per convertir la trobada en una masterclass sobre edició i publicació en el segle XXI.
- Preferiu endinsar-vos en l’apassionant món de la creació literària? Tinc un taller exprés de vitamines d’escriptura que us encantarà!
- Voleu viure la lectura d’una forma diferent? Trieu l’experiència immersiva: la possibilitat de viure un capítol extra de la novel·la, amb vídeo, imatge i so i la possibilitat d’escollir el destí dels personatges en temps real.
Més informació: https://teresasaborit.cat/CasusBelli
2) Els llops ja no viuen als boscos – Seleccionat per la Revista Faristol com un dels millors llibres del 2016 per a lectors a partir de 13 anys. Recomanat, entre d’altres, per l’Associació de Mestres Roca Sensat i l’Associació Catalana per la Infància Maltractada (ACIM). Recull de relats guanyador de l’XI Premi 7lletres (guardó de narrativa curta més ben dotat de la literatura catalana). Premi Vila de Martorell 2017 al millor booktrailer.
- «Vaig llegir el relat “Ira” als meus alumnes de 4t ESO i els va impactar tant que em prenien el llibre dels dits per llegir-ne més. Bon senyal, oi?» Sílvia Caballeria, professora
- «Una nova veu, 7 relats amb el tema del maltractament infantil de fil comú. No és còmode, remou la consciència, però la literatura és això, no t’ha de deixar indiferent. Tot explicat amb delicadesa respecte als nens. I molt ben escrit!» Jordi Vilarrodà, periodista El9nou
- «Teresa Saborit intenta alertar que “els nens no viuen en un conte de fades i que els llops viuen entre nosaltres”, a més de posar llum a la dificultat dels menors per verbalitzar problemes com ara el maltractament.» La Vanguardia
Més informació i guia de lectura: https://teresasaborit.cat/elsllopsjanoviuenalsboscos
PAS 2 – FES LA SOL·LICITUD
El programa «Lletres a les aules» està obert a tots els centres educatius d’ensenyament primari, secundari i d’adults de tot el domini lingüístic. Fes la sol·licitud a través del següent enllaç: https://cultura.gencat.cat/ca/ilc/que-fem/programes/lletres-a-les-aules
PAS 3 – I JA ESTÀ!
A finals de desembre rebràs un correu dient-te si la teva sol·licitud ha estat acceptada i, en cas que sigui així (esperem que sí!), ja només quedarà acordar dia i hora per la visita. Així de senzill!
Fes ara la teva sol·licitud! Junts treballarem perquè els teus alumnes descobreixin el superpoder de la ficció!